Hur mycket kostar det att vara jägare i Sverige?

Jakt i Sverige är något väldigt populärt. Folk från närstående länder så som England och Tyskland beger sig till Sverige religiöst för att jaga. Detsamma gäller Norge och Finland. Norra Europa besitter en väldig vildmark med mängder utav djur som de flesta Svenskar inte ens känner till.

Visste ni att det i Sverige till exempel finns fladdermöss? Det är något man förväntar sig kunna hitta i Venezuelas djungel, dock så kan man hitta de även här, i Sverige, ute i vildmarken och det är inte något alla känner till. I Sverige kan man även hitta järvar, lodjur & många andra djur. De flesta utav dessa djur får man inte jaga. De man får jaga är vanligare djur, så som älgar, rådjur, vildsvin, harar, mm.

Vad krävs för att jaga?

I Sverige finns det vissa krav man behöver uppfylla för att börja kunna jaga. Dessa krav finnes nedan:

    • Måste vara myndig.
    • Måste ha en godkänd jägarexamen.
  • Måste betala en årlig avgift för viltvård genom att betala för ett jaktkort.

Det är få krav som ställs på den som önskar börja jaga, dock så går den största delen av ens tid åt jägarexamen, där man behöver utbilda sig och ta flera kurser innan man får gå vidare med sin jakt. För den som vill börja jaga så finns mer att läsa hos Jägareförbundet.

Är det dyrt att börja jaga i Sverige?

Det behöver inte alls vara dyrt! Det som kostar är utrustningen. Detta är dock en engångskostnad. Sedan betalar man för jaktkortet och det är allt. Det som kostar är sedan ens tid som går åt, mat, underhållningskostnad av ens hobby. Det är inte så mycket dyrare än till exempel bergsklättring eller skidåkning. I princip är det samma kostnad för samtliga hobbyn.

Vad behöver jag köpa först inför min första jakt?

Det som behövs först är utrustningen. Om det är tomt i plånboken inför din första jakt är det en bra idé att ansöka om ett gratis smslån. Med dessa behöver du inte betala någon som helst ränta, utan du ansöker om lånet, och beroende på dina villkor kan du betala tillbaka det inför nästa löning helt utan kostnad. Du lånar då alltså pengar helt utan kostnad, förutsatt att du kan betala tillbaka de i tid, så var noga med hur du planerar.

Om du har pengar på kontot så bege dig till närmsta jägarbutik. Prata med butiksbiträdet och se till så att du kommer igång på bästa möjliga sätt. Olika jägare har olika behov så det är alltid bra att fråga och se till så att man får hjälp på bästa sätt.

När du är utrustad med det som behövs från jägarbutiken är det bara att bege sig till närmsta klädbutik som säljer kläder för friluftslivet, t ex Stadium eller Intersport. Här kan du handla rätt kläder för rätt terräng. I Sverige brukar jakt vara en mycket kylig upplevelse, därför kan det vara smart att köpa tjocka kläder, en tjock jacka och varma kängor. Det sista man vill göra är att frysa.

Självklart finns det jakt i soligare breddgrader också, men populärast är det i de lite kyligare breddgraderna. Olika önskar jaga olika dock, så beroende på terrängen du önskar att jaga i så är det bra att vara anpassad med det.

När allt är klart är det bara att bege sig av! För mer information, fortsätt läs i bloggen!

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.